//
Átállás

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy vegánná válhatsz egyik napról a másikra. Hiszen világszerte egyre többen és többen teszik. Ha ez a szándékod, ne tartson vissza, hogy az alábbiakban fokozatosságról írok! Hajrá! Mindenki meg tudja csinálni. Tehát Te is!
Ez az írás azoknak készült, akik úgy gondolják „á, nekem úgyse menne” vagy „ez túl nehéz, túl macerás”, vagy csak egyszerűen azt, hogy „ez lehetetlen”. Talán segítségükre lehet, ha az átállást kisebb lépésekre bontva vázolom fel.

1.Fogalmazd meg önmagad számára, miért akarsz vegán lenni. Ez segíteni fog azokban a pillanatokban, amikor esetleg nehezebbnek tűnik, mert pontosan tudod, miért csinálod.

2.Ragadj papírt,tollat és csak úgy fejből írj össze annyi vegán ételt, amennyit csak tudsz.

3.Ezután ruccanj fel a netre és gyűjts magadnak még jó pár ötletet és receptet. Minél több, annál jobb.

4.Először a napi 3 főétkezés közül válassz ki egyet, amit számodra a legegyszerűbb vegánná alakítani. Pár napra előre tervezd meg, mit fogsz enni a szokásos állati eredetű kaja helyett!

5.Vágj bele! Ha nem sikerül, ne haragudj magadra és ne add fel, másnap próbáld újra. Egy kudarc még nem kudarc.

6.Ha napi egy főétkezés már könnyedén megy, vegyél hozzá még egyet!

7.Most, hogy már csak egy lépés választ el, gyűjts még egy kis lendületet. Például, ha eddig nem voltak vegán ismerőseid, akkor keress! Mire való a net, ha nem erre? Ha már vannak , találkozz velük, beszélgess velük, hallgasd meg, ők hogyan álltak át és miért. Vagy nézz meg egy-két ilyen témájú filmet, klipet a youtube-on, az is adhat egy kis plusz lendületet.

8.Nem maradt más hátra. Tedd vegánná a harmadik főétkezést is!

9.A főétkezések közti nassolást már igazán nem téma átalakítani, ha idáig lejutottál. Hajrá!

10. A következő lépés van, akinek nagyon könnyű, van akinek a legnehezebb: fel kell vállalnod a családod és barátaid előtt a döntésedet. Például mit eszel a karácsonyi asztalnál? Vagy csak egy sima családi összeröfin? Legjobb egyébként, ha viszed a saját kajádat és kínálsz belőle kóstolót a többieknek.
Szerintem ritka nagy mázlista, akit nem kezdenek csesztetni miatta. Ha kérdezgetnek, egyszerre kell határozottnak lenned, de türelmesnek, nyugodtnak. Ha egy személyeskedő támadásra te is személyeskedő támadással válaszolsz, akkor lehet, hogy sosem fogják megérteni. Pedig Te vagy az esélyük arra, hogy megismerjék az érveinket.

11.Ha a konyhád már vegán, itt az ideje, hogy átfésüld életed, otthonod egyéb területeit is. A bőrcuccok, az állatokon tesztelt kozmetikumok és tisztítószerek, a nem növényi szappanok, a gyapjú cuccok, a tollpaplan… mind-mind ugyanazt a bizniszt támogatja, ami ellen küzdesz, ami ellen küzdünk. Kivétel nélkül minden állati eredetű termékre van ma már vegán alternatíva. Nézz utána, kérdezz utána!

12.Ha társállatot etetsz, keress rá a vegán tápokra. Teljesen szuper minőségű vegán kutyatáp is kapható például. Ki gondolta volna? Egy kis utánaolvasással és odafigyeléssel simán magad is összeállíthatod legjobb barátod menüjét úgy, hogy azzal egyetlen vágóhidat, tejüzemet, tojásfarmot sem támogattok.

13.Gyere és segíts minél több emberhez eljuttatni a vegán életmódról szóló információkat! Segíts, hogy belássák, simán és remekül lehet élni állatok kihasználása nélkül is. Gyere el a filmklubra, gyere el standolni, vigyél szórólapot ide-oda, ossz meg vegán recepteket, süss vegán sütit és a többi és a többi!

Írta: Bonifert Anna
Forrás: http://boldogvegan.blogspot.com/2011/10/atallas.html

Beszélgetés

Még nincs hozzászólás.

Hozzászólás